Bling-bling

2017, vi är ute mer igen!

onsdag 15 oktober 2014

Fönsterfoder

Vid nästa besök på Hattetorpet samlade Nileri kraft och tog tag i framsidans fönsterfoder. Familjens vän Stortorparn hade figursågat bräderna, Anki hade målat dem vita, så det var bara för Nileri att sätta upp dem. Fint blir det!

Framsidans fönster har blivit med foder.

Innan vintern hoppas vi vara helt klara med utsidan. Det beror på tid och ork och väderleken.

Den som följer bloggen får se!

Safari i Västgötabygden

Familjen på Hattetorpet fick utökning våren 2014 och sen dess har det varit stiltje på renoveringsfronten. Ett litet nyfött barn tar mycket tid och kraft! 

Vi tillbringade ändå mycket tid på Hattetorpet under den här varma sommaren. Att ta hand om den lille gick över förväntan, med tanke på att det är lite kärvt med moderniteterna. Vi bytte blöja i gräset, värmde vatten i solen och badade bebisen i utomhusbaljan. För den lille spelade det nog ingen roll att vi var på landet, men för föräldrarna var det skönt att få ett avbräck från det vanliga vardagsslitet.

Den första helgen i september är det full rulle i trakterna kring torpet. Då är det både Mathantverkssafari och konstrunda. Vi tog med Skrutten, 5 månader och vår vän Stortorparn och drog på mathantverksrundan. 

Först blev det lunch och lammkorv på Bitterna Åkatorp. Sedan vidare mot Sivans Osthandel i Vara där vi fikade och njöt av den varma höstsolen.

Från Sivans hemsida: 

"I ett garage på västgötska Varaslätten finns ett himmelrike för alla ostälskare. Här lagrar Sivan och hennes familj, sina ostar som har blivit uppskattade av så väl krögare och politiker. Sivan har mottagit flera utmärkelser för sina unika kunskaper om att lagra ost. Hennes specialiteter är långlagrade svenska hårdostar. Gastronomiska Akademins Diplom 2011 tilldelades Sivan Johansson för att noggrant och länge lagrat och lyft fram svenska ostar."

Fridfull fikastund med utsikt över Varaslätten.

Lördagen avrundades sedan med grillad lammkorv och bastu hemma på torpet.

fredag 19 september 2014

Sommarutflykt, Öland


Byxelkrok, Öland

Tidigare på bloggen så har jag skrivit några ord om utflykter vi gör ibland. Tänkte det var passande nu när jag ändå inte skrivit på väldigt länge. Ska återkomma om vad vi hållit på med under sommaren. Men se här, man ska ju sitta så man ser solen gå ner i ett hav i väster och tänk det kan man faktiskt göra på östkusten också! Jag tror Byxelkrok är en av de absolut vackraste platserna att beskåda just en solnedgång. Se hur stilla havet kan vara ibland. Kvällen avslutade en av sommarens finaste dagar, då vi hade badat på Böda Sand och ätit kroppkakor i Byxelkrok. Tyvärr kan jag inte låta bli att skriva att dagen efter var en stor, stor besvikelse. Vinden hade vänt och in kom en tjock, brun, kletig, algblomningssörja. Det gick inte att bada på fina, fina Böda Sand. Vad ska vi göra åt Östersjöns övergödning? Det är så sorgligt!
 
Långe Erik, Ölands norra udde
Kalksten i mängd, naturen på Öland är förunderlig och människornas drivkraft att skapa torn och sätta spår där de varit verkar också väldigt stark. Här ser ni Långe Erik på bild och en mängd små stentorn som fanns överallt på Öland.

Sist, har inte lyssnat på så väldigt många sommarpratare i år, men i samband med att man gör utflykter och åker bil så blir det ändå lite lyssnat. Vill tipsa om några som helt klart är värda att lyssna på: Christian Falk, Nina Lagergren, Alban Nwapa (Dr Alban) och Agnes Wold. Ska man välja en, lyssna på Nina Lagergren.

fredag 18 juli 2014

Koltrast satte fart på plockandet av röda vinbär

Röda vinbärsmarmelad framför pärlsponten i köket

Igår förmiddag när jag satt i köket och drack kaffe, vilade upp mig efter en intensiv natt, och tittade ut genom de nya fönstrena, så blev jag allt förvånad. I röda vinbärsbusken, den vi har och som vi vårdar ömt (dvs sätter upp nät över!) satt en koltrast och nöjt mumsade på bären. Fågeln hade listat ut hur den precis kunde sticka in näbben genom nätet utan att fastna och äta bär. Inget att vänta på, fåglarna vet exakt när bären är mogna och har de dessutom lyckats överlista nätet så är det bara att kasta sig ut i sommarsolen och plocka bär. Provade ett underbart recept förra året som min lillasyster brukar göra, det kommer här:

1.5 L röda vinbär
2-3 stjälkar rabarber (det är jag som brukar lägga till särskilt om jag inte får ihop 1.5 L bär)
0.5 msk grovmalen kardemumma (mal gärna hel, t ex i kaffekvarn)
0.5 kg socker (tror 0.5 kg är ca 1 L det tog jag)
0.5 dL vatten

Koka vatten, bär och kardemumma i några minuter.
Skumma av.
Tillsätt socker och koka en stund till.
Lycka till!
Man hittar orginalrecept här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=3930452


Tack fåglarna för ni fick fart på mig och lillasyster som fått mig att gilla denna marmelad så mycket. 



söndag 13 juli 2014

Kungsljus och nattljus

Utedusch och regnbåge

Första dagen på semestern packade vi bilen full och begav oss till vårt kära torp. Det var blandat väder de första dagarna och åskan drog förbi precis över oss. När det blev uppehåll tornade en vacker regnbåge över tomten. Den på bilden har vi dock ordnat själva i lek med vatten i samband med blöjbyte, barnbad och utedusch av varma vuxna. På kvällen var det gott att värma upp bastun till 70 C och njuta. Resten av veckan fick bastun vila när sommarvärmen drog in.


Kungsljus och nattljus
Floran åkte fram och två nya blomsorter lades till vårt minne. Kungsljus och nattljus tornade nämligen upp sig vid kanten av vår trädgård och hälsade oss välkomna. Vilka härliga ting som finns där ute i naturen och bara väntar på att vi ska lägga märke till dem och att de ska få lite passande jord att gro i! De här växer där N har grävt avlopp för två somrar sen och det bildats ett fint sand och gruslager.

fredag 13 juni 2014

Ljus junikväll

Rhododendron
Klockan är väl nio på kvällen när jag går runt en promenad på tomten med kameran och njuter av blommorna, dess färger och dofter. Såna här junikvällar är nog något av det underbaraste som finns! Det är inte heller varje år vi lyckats varit ute och se rhododendron blomma för det mesta så är busken faktiskt ganska trist i hörnan av trädgården mot skogen.

Lupiner
Lupiner (varning lupiner), om man nu ska älska eller hata dem det vet jag inte? De ger fin färg och de doftar gott en stund på året och här döljer de vår nya skräp/rishög bra, som väl lär ligga framför bastun fram till nästa vårbrasa.

Iris
Iris, i bakgrunden ser man att det alltid är något litet småjobb på gång i trädgården, här har gräset precis klippts ner och höet behövde refsas ihop och med skottkärran köras till skräp/rishögen. De nyplanterade hallonbuskarna och jordgubbarna trivs också väldigt fint med lite gräshö.

Bastu med utedusch

Bastu och nytt för i år, utedusch (se Bauhaus för en smart dusch man kan sätta på en vanlig trädgårdsslang). Det är underbart när bastutemperaturen stiger upp mot och över 70 grader att smita ut och få en iskall dusch. En varm sommardag då man jobbat i solen i trädgården kan det också vara gott att svalka sig. Tillfälligt har vi byggt upp en liten kabin, den får filas på med tiden, men nog är det en härlig skogs/utomhuskänsla när man tvagar sig i gröngräset.

Barnvagn med myggnät
Myggnät till barnvagnen, a och o, särskilt som getingarna är så tidiga i år. Sonen stortrivs för det mesta och sover så bra i fågelkvittret även om han stundtals verkar förvirrad av tystnaden på landet jämfört med stan.

Trädgårdsstolar under äppleträdet
Under äppleträdet finns skuggan som vi sökt flera sköna helgdagar denna fantastiska maj och juni.

onsdag 21 maj 2014

Stäppsalvia, lavendel, jordgubbar och hallon

 Sköna maj, äppleträdet blommar, om än lite försiktigt. Ska det våga tro att det är varmt nog än?



Temat för odling och plantering i år är minimalt med jobb och därför har jag satsat på färdiga plantor med blommor och örter. Framför huset ska det bli ett lila hav med stäppsalvia och lavendel. Min förhoppning är att de ska breda ut sig så mycket att ogräset motas bort. 

I trädgårdslandet satte jag jordgubbar och hallon. Planen är att de får etablera sig i år och att nästa år kan man skörda fina bär och jobba lite mer med plantorna . 

Uppe vid huset står en liten pallkrage och däri blev det kryddor (oregano, citronmellis, persilja). Det blir minimalt med frösådd i år, men provade att så ut lite ängsblommor i två rabatter där det kan behövas mer färg. 

Nu är det bara att hålla tummarna för att planen med ogräset håller och att man själv lyckas lägga lite band på odlingslusten.

onsdag 7 maj 2014

Målning av kök och vårbrasa

Då torpet väntade på sin nya dräng som skulle komma i slutet av april passade vi på och åkte ut två helger i rad i slutet av mars och våren 2014 visade sig då från sin allra bästa sida. Det blev lite vårstäd, plantering av några nya blommor och gräskanter satta i rabatten på framsidan. Potatis kom ner i jorden och en rabarberplanta likaså. Dessutom så eldade vi upp allt ris i en vårbrasa som hette duga, bastade och hade det gott. 

Pärlsponten är på plats i köket.
Väggarna i köket målade vi med linoljefärg efter att ha målat över alla kvistar med speciallack (shellac). Linoljefärgen var härlig att arbeta med och luktade starkt, men gott.
Arbetarna behövde ju mat, men lite sent om sider kom vi på att på grund av att elen dragits om så var spisen urkopplad. Det fick blir matlagning på vedspisen, inte ofta man gör klyftpotatis och kalkonfärsbiffar på vedspisen. Vi som tyckte vi var smarta och tog med en matkasse-rätt för att slippa planera så mycket, men, men...
Målningen är klar och det återstår att montera in köksutrustningen.






måndag 13 januari 2014

Första snön


Första snön kom sent till Hattetorpet det här året.


9 januari

12 januari