Bling-bling

2017, vi är ute mer igen!

måndag 18 november 2013

Nya fönster

Det är nu mer än två år sen som jag började riva ut köksinredningen anno 1985 från Hattetorpet. Projektet har dragit ut på tiden rejält.

Den ursprungliga planen var att bara byta ut interiören, men när man börjar ändra på saker märker man ofta annat som behöver åtgärdas. Först var det ett sviktande golv som behövde bytas ut, med bjälklag, isolering och hela konkarongen. Och då var det lika bra att gräva ur torpargrunden till en något fuktsäkrare krypgrund. Och när man ändå rotade i grunden var det lika bra att gräva och lägga nya avloppsrör.

När det nya härliga trägolvet lagts in blev det uppenbart att också fönstrena behövde uppmärksamhet. I övriga huset sitter orginalfönster från ca 1900 men just i köket hade de tidigare ägarna bestämt sig för att kasta bort de vackra originalen till förmån för enklare rutor.

Det äldre fönstrets karmar sitter kvar runt det mindre fönstret



I ett års tid har vi sökt igenom loppisar, Blocket och antikhandlar efter fönster som liknar torpets original, men förgäves. Till slut gav vi upp och bestämde oss för att helt enkelt låta ett snickeri tillverka nya. Efter att ha begärt offert från 3-4 olika snickerier föll valet på Leksands Allmoge. Det blev kostsamt och tog ytterligare månader, men så en dag kom de äntligen.


Fönsterleverans från Allmogesnickerier

Då så, dags att skrida till verket. Ut med det gamla och in med det nya, och helst skyndsamt eftersom månaden är november och det regnar och stormar och bär sig åt.



Fönsterkarm anno ca 1985 rivs ut

... och även originalkarmen får ge vika

... till förmån för det nya fönstret

Sen ska väggen reglas och isoleras. Ett stor aber är att inga vinklar är 90-grader i gamla hus. För att det nya köket skall passa in måste väggen rätas upp. Som en konsekvens av detta blir väggen 30cm djupare på högersidan än på vänstersidan.

Regling och isolering.

Nästa steg är att förbereda för elen. Vår vän elektrikern har gett noggranna instruktioner:
"Glöm nu för fan inte dragtråden!"

Kopplingsdosa och dragsnöre

Dragtråden lägger man i rören för att elektrikern sedan enkelt ska kunna dra igenom själva elkablarna. Väggen kan sen färdigställas innan elektrikern kommer och kopplar in. Fiffigt och tidseffektivt.

Sedan spikar vi upp pärlspont från golv till tak. Väggarna ska senare vitmålas.

Vy från det som varit temporärt kök i mer än två år.
Sådär, det första fönstret är på plats. Dags att ta kvällen och värma sig vid vedspisen. Med täta fönster och isolering i väggarna steg temperaturen till överraskande 29 grader.





söndag 27 oktober 2013

Höst


Höst och den stora lönnen gör sig som bäst! Bakom skymtar äppleträdet som ger små, små, sommaräpplen som inte är så värst goda, men fina. Vi var ute senast för ett par veckor sen, och det syns på färgen på löven. 


Lite mer bastu, som står och vilar i höstkylan och väntar på att vi ska komma ut och elda. 



 Vägen ut från huset. I somras hittade vi kantareller här, men när jag nu gav mig ut på längre svampletartur så hittade jag inte en enda ätbar. Verkar ha regnat för dåligt i år.


lördag 24 augusti 2013

När proffsen odlar och lite om bondbönor


Helg i stan och Bondens marknad. Tänk vad man uppskattar att andra odlar så fina saker som man själv aldrig skulle lyckas med! Extra roligt är det såklart att honungen kommer från kupor som vi sett några kilometer bort från torpet och att grönsakerna också kommer från trakten.

Nästa söndag medverkar flera av odlarna och mathantverkarna i safari då man kan åka runt bland gårdarna och se vad de gör, se länk.
Nu åker rotfrukterna in i ugnen och så blir det nog lammkorv till. 

Lite mer appropå mat, vi har haft besökare på torpet i somras som förundrats över de stora bondbönorna vars plantor dessutom växt sig meterhöga. Hittills har bönorna används i två rätter:
- Ängamatssoppa
- Tofuwok med chili, spenat, cashewnötter
Väldigt goda och matiga.

onsdag 7 augusti 2013

Bastu, ringblomma och husmorstips




Näst sista dagen på torpet, vi jobbade febrilt med att lägga taket. Det hade inte regnat knappt på hela semestern, men just dessa timmar hängde de över oss och det kom droppar. Fram med presseningar och lägga takpappen, snabbt, snabbt. Som tur var tog det sig aldrig! 
Några detaljer fattas än som dörr, sittbänkar, ljus. 
Istället för dörr spikade vi en matta för ingången och började elda. 
Spänningen var total. Skulle bastun bli varm? 
Och ja, hurra! Ett underbart första bastubad som varade in på småtimmarna när himlen bjöd oss på allt mer stjärnor.   



Finns det några läsare som undrar hur det gått med alla fröer? Svaret är, det har inte gått så himla bra, men tilltro finns inför nästa säsong då jag lärt mig mycket detta år. 
En härlig orange belöning är ringblommorna som växer i kanten av trädgårdslandet och lyser upp i allt det gröna. 



 En vacker bild på en favoritsjö där vi tagit många härliga dopp i sommar. Lite fjällkänsla är det vid denna skogsjö. I mitten av sjön bor det ett storlomspar. Otroligt graciösa! 



Flera fönsterbrädor har varit i akut behov av ny färg. Några varmar dagar blev det skrapat och målat samtidigt som jag kunde lyssna på sommarprat genom fönstret.  


Sist, ett husmorstips: det går utmärkt att ta bort oljebaserad färg med matolja, rapsolja, olivolja, vad du har hemma. Torka sen bara av färg och olja och tvätta sist som vanligt med tvål och vatten. 




fredag 26 juli 2013

Bastubygge, snart ska taket läggas

  
Början av juli, bygget vilade fint under lönnen och väntade på att semestern skulle börja för oss.
  
  
Nu har vi fått upp farten lite, sista varven innan taket ska läggas. Målet är att lägga minst två stockar per dag under semestern. 
   
Morgondopp. En av hemligheterna med bygget, jobba i lagom takt, när solen står på för hårt, pausa och bada.

Välkommen in, dörrposten är klar och takhöjden närmar sig två meter. 

Barkning och mönster under barken av djur som vill äta och lägga sina små larver under.

Knut inifrån. 

Mäta, såga, mäta, såga. Testa, passa in. 

 
Knut utifrån. 
 
Vacker fingerborgsblomma. 

onsdag 24 juli 2013

Trädgårdsland




Frihet under ansvar i eftermiddagsol. Ja, så heter björkbygget som är till för kaprifol att klättra på. Det blir lite skevt och vint för en som inte är så van med borr, spik och byggen, men kaprifolen är ganska glad och klättrar mest i sin nya ställning och mindre i trädgårdslandet.

Potatisblomma. Potatisen har växt väldigt fint, på höjden!
Jag kan inte låta bli att bli lite filosofisk när jag tänker på potatisen som jag odlar bara för skojs skull. 
De små jag får, hade inte räckt för att mätta många munnar. Tur för mig att jag kan köpa quinoa eller pasta i affären.
  
  
Rödbetorna kämpar på, sakta, sakta. Ett rådjur har provsmakat blasten och vi har provsmakat ett par pyttesmå, mycket smakrika betor.
Hurra! Första skörden. Sockerärtor, dill, persilja och pyttelite sallad. Salladen har inte tagit sig, den är hur liten som helst.  

Egentligen är det lite sorgligt mitt i allt goda, förstår ni hur gott färskpotatis kan smaka? Alla borde få känna det jämt, utan att behöva odla själva. Något försvinner på vägen i det storskaliga, så är det bara.

måndag 1 juli 2013

Klippning och utflykter

 Sommar, sommar, gräset växer för fullt och det är så grönt som det bara kan bli så här års. Då måste man också ta sina helgpass bakom klipparen och trimma gräset. Det blir så fint, lagom till man hoppar in i bilen och åker mot stan igen. Längtar till semester då man kan få njuta många dagar av allt fint som kommer upp. Det är så spännande där vi anlagt ett land, där har jag hittat en orkidé, en ros, jordgubbsplanta och svartvinbärsbuske. Jag undrar så, vem odlade där innan och när? Hur länge överlever växter egentligen?
 
Här kommer två utflyktstips, som vi nyligen besökt. Det första är ett smultronställe på Tjörn i Pilane,www.pilane.org. Konstverken är vackra, men mest spännande är att se de gamla gravfälten där får nu går och betar.

Det andra är mathantverkare med ekologisk fåruppfödning som säljer fällar, ull, lammkött, korvar och lakrits. Miljön är vacker och vi rekommenderar en omväg förbi Bitterna Lamm i Åkartorp, ta med kylväska så kan ni handla med er ett lager godsaker! Se:bitternaull




måndag 17 juni 2013

Bastu och lupiner

Bastubygget fortskrider i rasande fart. Kan ni förstå hur stark man blir av att timra? Det är flera steg, först upp med stocken, sen vända den och passa in den, sen såga till den, sen vända den igen, sen göra hål för att fästa ihop dem och så vidare. Tålamod och seghet är nyckelorden! Fick ta till sjömansknep när det skulle säkras med rep för att få upp stocken till rätt höjd. Dagens byggtips, täta med lindrev, världens härligaste, icke-sticksiga tätningsmedel.

Juni betyder lila, rosa, lupiner. De är så underbara mot skogskanten.

Två saker har skördats, en jordgubbe och tre rabarber. Här kommer jordgubbe nummer två och smultron. Är det inte frestande med den röda färgen under bladet. Förresten, lagom mycket andra växter i jordgubbslandet går alldeles utmärkt än så länge.


onsdag 12 juni 2013

Blommor och vatten

9 juni 2013. Ett historiskt ögonblick! Rinnande vatten som fint rinner ner via nya avloppet. Den som skriver är evigt tacksam till de två tappra som kröp in under grunden och drog slangen som behövdes. Det enda man undrar, hur ska det nu gå med armmusklerna då man inte längre behöver bära vattenhinkar?
Första blombuketten för i år. Underbara dofter från liljekonvaljerna i köket i stan denna vecka.


tisdag 4 juni 2013

Bastubygget, forts


























Bastubygget går sakta men säkert framåt. I helgen fick vi hjälp av grannen med att fälla en enorm gran. Den har skalats och kapats i lämpligt långa bitar. (Syns vänster i bild, vid skogskanten)

Att bygga stuga av råstockar är en utmaning då ingen stock är den andra lik. En bastu vill man ju ska vara hyfsat tät, så det blir en lång process med motorsåg och yxa tills man är nöjd med passningen.

måndag 29 april 2013

Välkommen fru vår!

Valborg 2013. Det blev nog den största brasan som torpet kommer skåda på lång tid. I höstas togs det ner en mängd träd, dels till bastu men också för att få in mer sol i trädgården. Som vi kämpade! Gren efter gren, ris efter ris. Puh, gott med värme från brasan och lite paus i goda vänners lag.

Det kom lite regndroppar så då var det gott med ett improviserat vind/regnskydd att vila under. 
Välkommen fru vår!

onsdag 24 april 2013

Äntligen vår!

 Äntligen vår! Grävarbetet kan börja om. Målet är nu att få in rinnande vatten i köket. 


Brunt, med lite grönt som gör en hoppfull. Se denna fina gamla kompost som gömt sig väl bland löv och snår.

onsdag 10 april 2013

Fröer

Längtan till våren börjar bli outlidlig! I helgen fyllde jag år och vänner och familj verkade förstå att torparintresset gällde att uppmuntra. Så roligt det ska bli med alla vackra blommor. Hoppas verkligen att det ska gro som aldrig förr av alla fröer. Kommer tillbaka när första blomman slår ut.

söndag 6 januari 2013

Nytt år nya planer

Lagom mycket vintervila, juklappsboken ger oss så mycket nya idéer om odling att man blir alldeles yr. Ska vi ha en liten örtagård kanske? Eller ska det bli ett stort grönsaksland, men då måste vi nog ha viltstängsel också? Än finns det tid att grubbla, men snart bör första fröerna komma i jord.